سیم و کابل برای تولید و انتقال انرژی الکتریکی به نقاط مختلف است که در ساختمان های بزرگ و دستگاه های صنعتی استفاده می شود.
سیم کابل برق سه فاز
سیم هادی است که به وسیله ی پوشش عایق احاطه شده است.
اجزای تشکیل دهنده ی سیم های برقی که تولید می شوند عبارت اند از عایق، حفاظ، هادی، روکش و پوشش میانی.
سیم و کابل، از عوامل انتقال انرژی الکتریکی به قسمت های مختلف هستند که در آن ها از فلزهای هادی انتقال جریان برق استفاده می شود.
توزیع انرژی الکتریکی در صنعت به دو صورت است که یکی به وسیله ی سیم های هوایی است و دیگری به وسیله ی کابل و در برق رسانی هوایی از سیم هایی که روکش ندارند استفاده می شود که به آن ها سیم لخت می گویند.
هادی سیم ها اصولا از مس تقریبا خالص و منعطف یا آلومینیوم و یا از آلیاژهای مخصوص هستند؛ ولی از مس به دلیل اینکه حجم کمی دارد و هدایت بهتری نسبت به فلزات دیگر انجام می دهد بیشتر استفاده می شود که از مس با درجه خلوص بالاتر از 99/5 درصد استفاده می کنند تا از فعل و انفعالات شیمیایی ناخالصی ها جلوگیری کنند.
سیم برق ساختمانی از ضروری ترین و مهم ترین تجهیزات در صنایع ساخت و ساز ساختمانی به شمار می رود.
سیم های برق به دو نوع تک رشته و چند رشته تقسیم می شوند که از تک رشته ها برای سیم کشی توکار و از چند رشته ای ها برای سیم کشی روکار استفاده می شود.
کاربرد این تقسیم بندی بر اساس متراژ و ابعاد ساختمان ها مشخص می گردد و معمولا برای ساختمان های کوچک از برق تک فاز و برای ساختمان های بزرگ از برق سه فاز استفاده می کنند.
به یک منتقل کننده ی جریان الکتریکی با روکش عایق، سیم روکش دار یا سیم عایق دار گفته میشود و در صورتی که یک یا چند منتقل کننده یا هادی عایق بندی شده در داخل یک غلاف مشترک قرار بگیرند، کابل تشکیل می شود.
در حالت کلی هادی که به وسیله ی مواد مناسب عایق شده باشد و توانایی انتقال جریان برق را از درون خود داشته باشد به طوری که ولتاژ فازی در روی سطوح سیم باشد و روی عایق نسبت به زمین ولتاژی نباشد؛ کابل نامیده می شود.
از مواد گوناگونی برای عایق کابل های الکتریکی استفاده می شود و این مورد بستگی به مصرف آن دارد که در کجا باشد و از کدام گروه مواد استفاده شود؛ موادی مثل پی وی سی، مواد پلاستیکی و … در روکش کردن آن ها به کار می رود.
کابل برق به دو نوع سه فاز و تک فاز تولید می شود که کابل برق سه فاز برای منتقل کردن جریان الکتریکی برق در سیستم های سه فاز کاربرد دارد.
عموما کابل هایی که توان انتقال ولتاژ برق 380 ولت به بالا را داشته باشند، می بایست به صورت سه فاز ارائه شوند.
کابل های برق سه فاز دارای دو نوع سه فاز سه رشته و سه فاز چهار رشته هستند.
کابل برق سه فاز نیز همچون بقیه ی کابل ها ساختاری شامل یک لایه هادی و یکی یا دو لایه عایق را دارد
سیم کابل برق سه فاز دارای مزایای زیادی است که در زیر به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
– استفاده از کابل برق سه فاز، هزینه ی کمتری نسبت به سه رشته برق تک فاز دارد.
– کابل برق سه فاز، سه رشته سیم با جریان متناوب متفاوت دارد.
– بعضی از سیستم های صنعتی مانند هواکش های صنعتی، این کابل های سه فاز نویز و لرزش کمتری نسبت به نوع تک فاز دارند.
– این کابل ها دارای سطح مقطع کمتر و حمل راحت تر هستند.
– در صورتی که برای سیستم خاصی نیاز به برق سه فاز باشد، می توانیم با استفاده از اینورترهای مخصوصی برق تک فاز را به برق سه فاز تبدیل کنیم.
– در سیستم هایی که از برق سه فاز استفاده می کنند، اگر مقدار قدرت لحظه ای در یک فاز در بعضی از زمان ها به صفر برسد سایر فازها دارای جریان هستند.
از سیم و کابل برق سه فاز در پروژه ها و صنایع مختلف بزرگ برای توزیع برق دستگاه های آن ها که مصرف زیادی دارند و همچنین در آسانسورها و پمپ های آب ساختمان ها و منازل چند طبقه برای آب رسانی آسان در آن ها استفاده می شود.
باید این مورد را نیز ذکر کنیم که در دنیای امروز بسیاری از واحد های مسکونی به دلیل استفاده از آسانسور و پمپ های چاه و همچنین در آبیاری محصولات کشاورزی نیز از سیم کشی برق سه فاز استفاده می کنند؛ پس می توان این نوع سیم و کابل ها را در دسته ی سیم و کابل ساختمانی هم قرار داد.
اگر در خانه ی خود به برق زیادی نیاز است می توانید به آسانی منبع تک فاز خود را به سه فاز ارتقا بدهید و در پمپ های حرارتی و آب و کل دستگاههای الکتریکی بزرگ از آن استفاده کنید.
سیم و کابل استفاده شده در ساختمان به دو دسته ی سیم و کابل خشک یا ثابت و انعطاف پذیر یا نرم تقسیم می شود.
از آنجا که سیم کشی ساختمان به دو صورت روکار و توکار انجام می گیرد، در حالت روکار باید از روی دیوارها و سقف عبورکند و در حالت توکار که در زمان ساخت خانه انجام می شود از لوله جهت هدایت کابل ها بهره می گیرند؛ این لوله ها می توانند از جنس pvc یا خرطومی باشند که در شیارهای داخل دیوار جاگذاری می شوند.
استفاده از سیم و کابل ساختمانی در لوله های خرطومی نصب شده در رو و زیر گچ، کانال های بسته، و در پانل ها و وسایل برقی مناسب است و استفاده از آن ها به صورت مستقیم در زیر گچ به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
از سیم هایی مثل سیم تلفن، سیم های افشان و مفتول و همچنین کابل های افشان سبک با پوشش پی وی سی و کابل های مخابراتی در هنگام ساختمان سازی استفاده می شود.
از سیم های مفتولی که به آن سیم خشک هم می گویند برای مکان هایی که نیاز به خم کردن بالا ندارد؛ مانند تابلو برق ساختمانی استفاده می شود که عایق آن از جنس pvc است و از سیم های افشان یا منعطف برای پریز و کلید و روشنایی منازل استفاده می شود.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.